Φαγητό και εθνοτική ταυτότητα στις τελετουργίες του κύκλου της ζωής των ελλήνων της Αυστραλίας

Part of : Εθνολογία : περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας ; Vol.14, 2008, pages 53-83

Issue:
Pages:
53-83
Parallel Title:
Food and ethnic identity in the life crisis rituals of Australian Greeks
Abstract:
Οι τελετουργίες συνιστούν πρόσφορο πεδίο για την έκφρασητης εθνοτικής ταυτότητας των Ελλήνων της Αυστραλίας. Το φαγητό, στοιχείο υλικό, έχει έντονες συναισθηματικές και ιδεολογικές συνδηλώσεις, και γίνεται γέφυρα που ενώνει τους κατακερματισμένους κόσμους των μεταναστών, ενώ συνδέει υλικά και φαντασιακά σε μια συν-αίσθηση κοινότητας τους αποδήμους και τους αυστραλογεννημένους απογόνους τους με άλλα μέλη της ελληνικής διασποράς και του ελλαδικού κόσμου. Η παρούσα μελέτη,βασισμένη σε επιτόπια έρευνα με Καστελλοριζιούς της Πέρθης και μεΚαρπάθιους της Καμπέρας Αυστραλίας, εστιάζεται στην ετοιμασία, παρουσίαση και κατανάλωση φαγητού στις γαμήλιες τελετουργίες, σε θρησκευτικές επετείους-πανηγύρια και σε αποχαιρετιστήρια γλέντια. Η μελέτη αναλύει πώς μέσα από τις διαδικασίες αυτές οι Έλληνες της Αυστραλίας εκφράζουν, μεταβιβάζουν και διαχειρίζονται την εθνοτική τους ταυτότητα ανάλογα με τη μεταναστευτική γενιά, το φύλο, την εθνοτικοτοπική προέλευση και ιδεολογία, καθώς και τις προσωπικές τους επιλογές.
Subject:
Subject (LC):
Keywords:
φαγητό, συνεστίαση, συμποσιασμός, μνήμη, τελετουργίες, κυκλος της ζωής, γάμος, γλέντι, μετανάστευση, διασπορά, εθνοτική ταυτότητα, εθνοτικοτοπική ταυτότητα, Έλληνες Αυστραλίας, Καστελλόριζο, Κάρπαθος.
Notes:
Το άρθρο έχει τα παρακάτω μέρη 1. Στόχοι, εθνογραφικό υπόβαθρο και μεθοδολογικές αφορμήσεις, 2. «Τρώμε για να Θυμόμαστε»: Τα αποχαιρετιστήρια και τα εορτολογικά γλέντια των Καρπαθίων της Καμπέρας, 3. «Just like a Cazzie wedding»: Συναισθητικές εμπειρίες στους γάμους των Καστελλοριζιών της Πέρθης, 4. Συμπεράσματα.