Προσωπικές εκτιμήσεις των εκπαιδευομένων στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για τις θετικές στάσεις, τις ικανότητες και τις δυσκολίες τους

Part of : Εκπαίδευση ενηλίκων ; No.21, 2010, pages 3-11

Issue:
Pages:
3-11
Section Title:
Άρθρα-Μελέτες-Έρευνες
Author:
Abstract:
Η παρούσα έρευνα είχε ως σκοπό να εξετάσει τις θετικές στάσειςκαι τις δυσκολίες που συναντούν οι ενήλικοι στη μάθησηκαι τον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζονται από το φύλο,την ηλικία, την οικογενειακή και εργασιακή κατάσταση και τηναντιλαμβανόμενη νοημοσύνη. Για τη συλλογή των δεδομένωνχρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφορών, τοοποίο διανεμήθηκε σε εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ. Η ανάλυσητων αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι εκπαιδευόμενοι επηρεάζονταιπερισσότερο από τις θετικές στάσεις ως προς τη μάθηση καιτην ικανότητα προσαρμογής και λιγότερο από τις αντιλαμβανό-μενες δυσκολίες. Σχετικά με την επίδραση του φύλου, οι γυναίκεςαναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πιο θετικά τη μάθηση σεσχέση με τους άντρες. Η επίδραση της ηλικίας βρέθηκε ισχυρότερηστις θετικές αντιλήψεις για τη μάθηση και όχι στιςδυσκολίες. Η έρευνα έδειξε, ακόμη, ότι οι έγγαμοι και οι άνεργοιπαρουσιάζουν θετικότερες στάσεις απέναντι στη μάθηση.Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευόμενοι με υψηλή αντιλαμ-βανόμενη νοημοσύνη εκφράζουν θετικές απόψεις και φαίνεταινα προσαρμόζονται ευκολότερα στις μαθησιακές διαδικασίες.
Subject:
Subject (LC):
Keywords:
Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
Notes:
Η Αικατερίνη Σιπητάνου είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας., Η Μαρία Πλατσίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής oro Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.