Κοινωνικός διαχωρισμός, πόλωση και ανισότητες στη γεωγραφία της Αθήνας : ο ρόλος των μηχανισμών της αγοράς κατοικίας και οικιστικής ανάπτυξης (1980-2000)

Part of : Γεωγραφίες ; No.3, 2002, pages 46-70

Issue:
Pages:
46-70
Parallel Title:
Social segregation, polarization and inequalities in the geography of Athens : the role of housing market and urban development processes (1980-2000)
Section Title:
Επιστημονικά άρθρα
Author:
Abstract:
Αυτή η εργασία εξετάζει, για την περίπτωση της Αθήνας, το ρόλο των μηχανισμών της αγοράς κατοικίας που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες μείζονος σημασίας στις διαδικασίες κοινωνικού διαχωρισμού και πόλωσης στο χώρο. Πρώτον, εξετάζονται οι εξελίξεις στις κοινωνικές, οικονομικές και στεγαστικές ανισότητες κατά την εικοσαετία 1980-2000. Δεύτερον, αξιολογείται η σημασία των θεωρητικά αλληλένδετων γεωγραφικών διαδικασιών της υποβάθμισης των κεντρικών ζωνών και της μεγέθυνσης των ευπορών προαστίων. Τέλος, με τη βοήθεια ενός μοντέλου χωρικής κατανομής της ζήτησης κατοικίας, διερευνάται ο βαθμός κατά τον οποίο υπήρξαν πράγματι τάσεις αύξησης του κοινωνικού διαχωρισμού και της χωρικής πόλωσης στο επίπεδο των παραμέτρων κοινωνικής συμπεριφοράς και προτιμήσεων. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία υπήρξαν τάσεις αύξησης της πόλωσης και του κοινωνικού διαχωρισμού που οφείλονται κυρίως στις γενικότερες τάσεις αύξησης των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και στην εισροή των ξένων μεταναστών. Αυτές οι τάσεις ενισχύθηκαν από τις εγγενείς κοινωνικές ανισομέρειες της ελληνικής αγοράς κατοικίας που επιτάθηκαν από παράγοντες όπως οι αλλαγές στο πιστωτικό σύστημα και η έντονα μονομερής ανάπτυξη των ευπόρων προαστίων.
Subject:
Subject (LC):
Notes:
Περιέχει πίνακες, χάρτες και βιβλιογραφία