"Λόγοι" και πολιτικές μεταρρύθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου, 2000-2010 : προς την "αλλαγή παραδείγματος" στο πλαίσιο των επιδράσεων της διαδικασίας της Μπολόνια (ΕΧΑΕ) και της στρατηγικής της Λισαβόνας (ΕΧΕ)

Part of : Το βήμα των κοινωνικών επιστημών ; Vol.ΙΕ, No.59, 2010, pages 187-229

Issue:
Pages:
187-229
Parallel Title:
"Words" and policies of Greek university reform : Towards a "change of paradigm" within the framework of the Bologna process and the Lisbon Strategy
Author:
Abstract:
Σκοπός της μελέτης είναι η κριτική διερεύνηση των "λόγων" και των πολιτικών της μεταρρύθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά την περίοδο 2000-2010. Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι η ρητορική της μεταρρύθμισης έχει άμεσα επηρεαστεί από τον εκπαιδευτικό λόγο των διαδικασιών της Μπολόνια και της Λισαβόνας (διεθνοποίηση, ανταγωνιστικότητα, κινητικότητα, διασφάλιση ποιότητας, συγκρισιμότητα, συμβατότητα, πιστοποίηση, λογοδοσία) καθώς και από επικρατούντες "λόγους" στο διεθνή χώρο, όπως λιγότερο κράτος, αγοραιοποίηση, διακυβέρνηση, επιτελεστικότητα, επιτήρηση, νέος διεθυντισμός, ακαδημαϊκός καπιταλισμός, επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Το άρθρο χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Το πρώτο περιγράφει το διεθνές πλαίσιο με έμφαση στις διαδικασίες της Μπολόνια και της Λισαβόνας. Στο δεύτερο εξετάζονται αναλυτικά οι "λόγοι" και οι πολιτικές των μεταρρυθμίσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (2000-2010).
Subject:
Subject (LC):
Notes:
Περιέχει βιβλιογραφία