Παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης της έλλειψης τροφίμων κατά την ανοιξιάτικη μεταβατική περίοδο στα Κουπατσιάρικα χωριά των Γρεβενών

Part of : Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας ; No.29-30, 2004, pages 131-146

Issue:
Pages:
131-146
Parallel Title:
Traditional practices in the handling of food shortages during the transitional spring period in the Koupatsiarika villages of Grevena (Western Macedonia)
Author:
Abstract:
Τα Κουπατσιάρικα χωριά των Γρεβενών χαρακτηρίζονταν από ένα φτωχό σε πόρους φυσικό περιβάλλον. Οι κάτοικοι της περιοχής εφάρμοζαν συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης της έλλειψης τροφίμων κατά την ανοιξιάτικη μεταβατική περίοδο - την εποχή του έτους που ήταν πιθανότερο να προκόψουν προβλήματα. Οι πρακτικές αυτές αφορούσαν στη σωστή διαχείριση όλων των διαθέσιμων φυσικών πόρων, στην αναζήτηση πρόσθετων οικονομικών πόρων (π.χ. η ληστεία) και στη διατήρηση της συνοχής της κοινότητας με την αναδιανομή διατροφικών αγαθών κατά την περίοδο της έλλειψης.
Subject:
Subject (LC):
Notes:
Περιέχει σημειώσεις και βιβλιογραφία, Ανακοίνωση στο συνέδριο «Τα Γρεβενά: Ιστορία-Τέχνη και Πολιτισμός», 1-3 Φεβρουαρίου 2002.