Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος Μεγακλής (1848-1909)

Part of : Θεολογία : τριμηνιαία έκδοση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ; Vol.70, No.2-3, 1999, pages 411-435

Issue:
Pages:
411-435
Parallel Title:
Metropolitan Athanasios Megacles (1848-1909)
Author:
Abstract:
Ο συγγραφεύς παρακολουθεί την εκκλησιαστικήν δράσιν του μητροπολίτου Αθανασίου Μεγακλή εις τας μητροπόλεις Σισανίου, Θεσσαλονίκης και Κυζίκου εις κρίσιμους ιστορικός στιγμάς. Ταυτοχρόνως εξετάζει και την προσφοράν του εις την κεντρικήν εκκλησιαστικήν διοίκησιν, η όποια τον καθιστά μίαν εκκλησιαστικήν προσωπικότητα.
Subject:
Subject (LC):
Notes:
Περιέχει σημειώσεις, Το κείμενο αυτό, χωρίς καμία συμπληρωματική προσθήκη, δημοσιεύεται ως περίληψη της διδακτορικής διατριβής του αρθρογράφου με θέμα: «Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος Μεγακλής (1848-1909)», η όποια εγκρίθηκε από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. τον Απρίλιο του 1997. Παραθέτοντας τα κυριότερα σημεία της ζωής και της πολυσχιδούς προσφοράς του Μητροπολίτη Αθανασίου Μεγακλή, αντλεί τα σχετικά στοιχεία της έρευνάς του από το ανέκδοτο αρχειακό υλικό που κατά τη διάρκεια της ευτύχησε να βρει. Τα αδημοσίευτα αυτά στοιχεία άντλησε από τα αρχεία των Μακεδονικών Μητροπόλεων Σισανίου και Σιατίστης (πρακτικά Μητροπολιτικσύ Συμβουλίου), Θεσσαλονίκης (κώδικες αλληλογραφίας και επιστολές του Μητροπολίτη), το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (κώδικες πρακτικών του συμβουλίου της δημογεροντίας, του ιερατικού συμβουλίου και του Μικτού Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης) και κυρίως από τα Αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (κώδικες πατριαρχικής αλληλογραφίας) και της Τέρας Θεολογικής Σχολής Χάλκης (κώδικας σχολαστικών γυμνασμάτων). Το υλικό συμπληρώθηκε με ιστορικές ειδήσεις από τον ημερήσιο και περιοδικό πολιτικό Τύπο της εποχής, όπως είναι οι εφημερίδες «Έρμης» και «Φάρος της Μακεδονίας», από τα περιοδικά «Εκκλησιαστική Αλήθεια», «Εκκλησιαστική Επιθεώρησις Καλλίφρονος», « Ημερολόγιον των Εθνικών Φιλανθρωπικών Καταστημάτων», καθώς και με τη σύγχρονη βιβλιογραφία.