Η κατασκευή της εικόνας της πόλης στα μετα-σοσιαλιστικά Τίρανα : Μια ανάλυση των προγραμμάτων αστικής ανάπλασης του δήμου των Τιράνων (2000-2008)

Part of : Γεωγραφίες ; No.17, 2010, pages 10-32

Issue:
Pages:
10-32
Parallel Title:
Urban image construction in post-socialist Tirana : An analysis of the urban renewal programme of Tirana Municipality (2000-2008)
Author:
Abstract:
Το κείμενο αυτό συμβάλλει στην έρευνα για την κατασκευή της αστικής εικόνας, στο πλαίσιο του μάρκετινγκ των πόλεων και των νεοφιλε-λεύθερων αστικών στρατηγικών, αναλύοντας το παράδειγμα των Τιράνων, μιας πόλης στο μετα-σοσιαλιστικό, αναπτυσσόμενο και βαλκανικόκόσμο. Η ανάλυση των προγραμμάτων του Δήμου επί της δημαρχίας του Έντι Ράμα (2000-2008) παρουσιάζει την κατασκευή μιας νέας αστι-κής εικόνας, μέσω της διατήρησης, του καθαρισμού, του χρωματισμού και του επανασχεδιασμού του κέντρου. Οι στρατηγικές του Δήμου δι-ευκόλυναν και ενέτειναν τη μετα-σοσιαλιστική χωρική αναδόμηση και την οικοδομική έκρηξη και υπηρέτησαν ιδεολογικούς, οικονομικούς καιπολιτικούς σκοπούς. Πάνω απ’όλα εξέφρασαν τη φιλοδοξία του δημάρχου να συνδέσει το όνομά του με την πόλη. Η προσπάθεια του Δήμουνα εκφράσει την εξουσία του τοπικού κράτους στο χώρο, μετά τη χαοτική μετα-σοσιαλιστική μεταβατική περίοδο, υπογραμμίζει κάποιες συ-νέχειες με το παρελθόν, καθώς και την έλλειψη θεσμών και δημοκρατικής νοοτροπίας.
Subject:
Subject (LC):